Manuele therapie

De manueel therapeut helpt u bij klachten in het bewegingsapparaat, dat wil zeggen de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen kunnen ontstaan wanneer gewrichten niet goed werken. Dergelijke stoornissen van het gewricht worden ook wel functiestoornissen genoemd. Vaak is een kortere of langere overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen kan moeilijk en pijnlijk worden en bewegingen kunnen beperkt raken. Ook kunnen spieren verkrampen en de pijn kan uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van gewrichten snel worden verminderd of verholpen worden waardoor pijnklachten en bewegingsbeperkingen kunnen worden opgeheven.

Wie is de Manueel therapeut?
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen en eventueel te behandelen.

Wat is Manuele Therapie
Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Dit kan onder andere tot stand komen door het toepassen van manipulaties, dit zijn passieve bewegingen van een gewricht welke gepaard kunnen gaan met een hoorbaar knappend/scheurend geluid welke onder de volksmond onder “kraken” wordt verstaan. Tevens is een manueel therapeut in staat om specifieke oefeningen gericht op mobiliteit, spierkracht of stabiliteit mee te geven. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Werkwijze manueel therapeut

Intake: snel duidelijkheid
Na een eerste screening bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over uw klachten; bijvoorbeeld hoe ze ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Hierna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en uw gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat niet het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor verdere behandeling. Zo heeft u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Behandeling: effectieve therapie.
De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en uw houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: vermindering van pijn en verbetering in bewegen. Het behandelprogramma van de manueel therapeut kan verder bestaan uit het geven van specifieke oefeningen, goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Wanneer naar een manueel therapeut?
Als u een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
• hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
• nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
• lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
• hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn;
• duizeligheid bij het bewegen van de nek;
• kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten;
• heupklachten.

De manueel therapeuten Simon Gijsbertsen, Kevin Snijders (MSc), Emmy Verbeek, en Timon Leenders (MSc)  hebben hun opleidingen in Nederland gevolgd bij de SOMT (Stichting Opleiding Manuele Therapie) en de SOMT University  (MSc), dit is op het moment de toonaangevende opleiding voor Manuele Therapie.

Wilt u meer weten over manuele therapie, ga dan naar www.nvmt.nl